2021 Zagreb: Strengthening a Europe of solidarity in times of migration II

Wapen van Zagreb

Een migratie-achtergrond hebben is soms best lastig. Culturele verschillen, taalbarrières: er zijn genoeg oorzaken waardoor er fricties in de samenleving ontstaan en sommige mensen kunnen daar beter mee omgaan dan anderen. Digg’Out kent de problemen waar de (kinderen van) migranten tegen aanlopen maar al te goed. Goede redenen dus voor Digg’Out in dit project te participeren. Het project in Zagreb was het vierde van een groter meerjarig programma met dezelfde titel: “Strengthening a Europe of solidarity in times of migration”. Michèl Tromp en Irtaza Tahir mochten stichting Digg’Out weer vertegenwoordigen in Zagreb (Kroatië).

Centrale plein van Zagreb

Het Centrale plein in kerstsferen

Zagreb in kerstsferen

Zagreb in kerstsferen

Irtaza met de burgemeester van Gornja Rijeka, Kroatië

Irtaza met de burgemeester van Gornja Rijeka, Kroatië

Michèl en Irtaza in de raadzaal van het stadhuis van Zagreb

Michèl en Irtaza in de raadzaal van het stadhuis van Zagreb

Kroatië is het 27ste land van de EU. Pas op 1 juli 2013 werd het na negen jaar onderhandelen lid van de EU. De bevolking is in 10 jaar tijd evenwel gekrompen met meer dan 5% tot net iets boven de vier miljoen. De personen die wegtrekken zijn veelal de mensen die je als land juist wilt behouden: over het algemeen jong en goed opgeleid (het maakt feitelijk niet uit of ze juist een technisch beroep of een academische graad hebben – je hebt als land beide nodig). Kroatië ziet wel veel mensen van buiten de EU naar hen toekomen, maar meestal zijn dat migranten die snel door willen naar landen als Zweden, Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ze weten deze migranten dus niet te binden. Er wordt wel aan gedacht om bijvoorbeeld boeren te verleiden om zich te vestigen in het land. In Nederland worden boeren steeds meer uitgekocht en worden ze soms met de nek aan gekeken door de fosfaat- en stikstofuitstoot of omdat ze dieren niet goed zouden behandelen, maar in Kroatië zouden deze boeren een goede nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Ook Duitse, Engelse en Nederlandse gepensioneerden zouden natuurlijk kunnen gaan wonen in Kroatië in plaats van in Spanje of Zuid-Frankrijk. Probleem daarbij is dan wel weer de taalbarrière.

Samen aan het diner in Gornja Rijeka, Kroatië

Samen aan de lunch in Gornja Rijeka, Kroatië

Michèl en Irtaza met Fernando bij de Europeze delegatie

Michèl en Irtaza met Fernando bij de Europeze delegatie

Het werd een zeer mooi project, waarbij we zowel nationale beleidsmakers, EU-delegatiemedewerkers als gemeentelijke ambtenaren en burgemeesters konden spreken.

Reacties zijn gesloten.