2021 Santiago de Compostella – European voices challenging Euroscepticism

Je zult nu maar jong zijn. Corona, klimaat, onbetaalbare woningen, stikstofcrisis… Als je al niet depressief was, wordt je het wel van het nieuws dat ons dagelijks door RTL en NOS wordt voorgeschoteld. En ‘Europa’ lijkt ons meer last op te leveren, dan lusten. Maar is dat zo? Ligt het antwoord niet in een krachtiger Europa? Samen kunnen we veel meer oplossen, toch?

Digg’Out gelooft in samenwerking en mede daarom heeft zij geparticipeerd in een project over scepsis rondom Europa, samen met organisaties, gemeenten en instellingen vanuit alle 27 lidstaten. De bijeenkomst in het Spaanse Santiago de Compostella was een eerste aanzet, waarbij het probleem werd afgebakend met een viertal sprekers in een oud klooster. Voor de deelnemers namens Digg’Out, Michèl Tromp en Irtaza Tahir, was er weinig nieuws onder de zon. Veel is bekend. Het werd voor hen meer een goede inventarisatie van de problemen die leiden tot het wantrouwen van “de burger” in de EU. Wij zien dat vaak ook terug bij de jongeren die wij spreken. Het was daarom fijn dat zij zich konden richten op de kennismaking met de andere deelnemers. In drie vervolgbijeenkomsten zal namelijk in deze samenstelling een verdieping worden gemaakt.

Michel Tromp tekent namens Digg'Out / Nederland de overeenkomst

Michel Tromp tekent namens Digg’Out / Nederland de overeenkomst

Er is een boom geplant tijdens dit project

Er is een boom geplant tijdens dit project

Digg'Out is aanwezig!

Uit ieder lidstaat is er een vertegenwoordiger bij dit project.

Michel schuwt geen vuile handen bij het planten van de boom.

Michel schuwt geen vuile handen bij het planten van de boom.

Irtaza Tahir en Michel Tromp schudden de hand van de vice-president van de deelstaat Galicië

Irtaza Tahir en Michel Tromp schudden de hand van de vice-president van de deelstaat Galicië

Organisator Fernando Castro leidde de groep rond; hier een deel van de groep voor de heilige poort van de kathedraal.

Organisator Fernando Castro leidde de groep rond; hier een deel van de groep voor de heilige poort van de kathedraal.

De krant "La Voz de Galicia" heeft verslag gedaan van deze bijeenkomst in Rois
In de gemeente Rois werd een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de participanten – een mooie ceremonie die zelfs de lokale kranten, waaronder La Voz de Galicia (zie foto) heeft gehaald.De deelnemers kregen natuurlijk ook een rondleiding door de stad Santiago. De stad is een bekend bedevaartsoord, waarbij mensen verschillende routes bewandelen, die richting de kathedraal leiden: de Camino. In de jaren waarop de sterfdatum van Sint James op een zondag valt, opent de kathedraal de heilige poort. Betreed je die poort dan zijn je zonden vergeven. Uiteraard zijn alle deelnemers er door heen gelopen!Wat ook best opvallend was: Galicië is een trotse deelstaat binnen Spanje, die zich meer verwant voelen met de Ieren en de Schotten dan met de andere Spanjaarden. Zij hebben namelijk ook wisselvallig, slecht weer en kennen van oudsher de doedelzak als instrument. Het eten is veelzijdig (veel vlees en vis) en erg goed.

 

Reacties zijn gesloten.